Rodzaje włoskich pizz

Chyba każdy z nas lubi smak, jaki ma prawdziwa włoska pizza. Katowice, Gdańsk, Poznań w każdym większym mieście znajdziemy włoską pizzerię. Jakiego rodzaju dania możemy tam zjeść?

Podział na rodzaje.

W samych Włoszech istnieje wiele sposobów robienia pizzy i zależy to właściwie od regionu. Jednak można przeprowadzić ogólny podział. Wyróżnia się tutaj dwa typy – rosa oraz bianca. Różnica jest w spodzie. W pierwszym przypadku spód wyłożony jest sosem pomidorowym, natomiast w biance – skropiony samą oliwą. Specyficzną pizzę dostaniemy w Rzymie. Tam możemy zjeść pizze romana, która charakteryzuje się kruchym i nieopadającym spodem. Z kolei, kiedy udamy się na południe, to pizza będzie miała gruby chrupiący brzeg i miękki środek. W Genui i Ligurii bardzo często serwuje się focaccię, czyli grube ciasto na pizzę pieczone z ziołami oraz suszonymi pomidorami i oliwkami. Najczęściej we Włoszech zjemy margherita z pomidorami, mozarellą i bazylią, marinare z pomidorkami cherry, czosnkiem i oregano czy capricciose z szynką crudo, mozarellą, pomidorami, oliwkami i karczochami.

Ciasto

Sekretem włoskiej pizzy jest ciasto. Te powinno być bardzo dobrze wyrobione. Największe znaczenie ma mąka, które jest wykorzystana do przygotowania ciasta. Powinna ona mieć odpowiednią zawartość glutenu na poziomie piętnastu procent. Dzięki niej ciasto jest jednocześnie chrupiące i rozpływa się w ustach. We Włoszech jada się pizzę zarówno na cienkim, jak i na grubym spodzie. Te powinno być delikatne w smaku i pod żadnym pozorem nie może dominować nad całością. Aby uzyskać naprawdę cieniutkie, dobrze jest je przygotować dzień wcześniej, a później poporcjować. Przygotowanie ciasta to także sposób jego wypiekania. Włoska pizza powinna trafiać na rozgrzany kamień do pieca chlebowego, w którym temperatura przekracza czterysta stopni. W piecu pizza ma spędzić jedynie kilka minut. Kiedy powstają pęcherzyki, to znak, że pizze należy z pieca już wyjąć. Pamiętajmy też, że dodatki wrzucamy na pizze dosłownie na chwilę przed wyjęciem jej z pieca.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/katowice

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *