Pizza Nowojorska czy Sycylijska?
Istnieje wiele odmian pizzy. To danie jest tak różne, jak miejsce, w którym jest pieczone i fantazja szefa kuchni. Jaka jest najlepsza pizza? Toruń czy Poznań, w większości pizzerii kupisz dwie znane jej odmiany. Nowojorska i Sycylijska.
Pizza w stylu nowojorskim
Dzięki charakterystycznym dużym, składanym plastrom i chrupiącej zewnętrznej skórce pizza w stylu nowojorskim jest jednym z najbardziej znanych rodzajów pizzy regionalnej w Ameryce. Niektórzy twierdzą, że jej wyjątkowy smak ma związek z minerałami obecnymi w wodociągach w Nowym Jorku. Pizza w stylu nowojorskim zwykle zawiera sos pomidorowy i ser mozzarella. W przeciwieństwie do swoich odpowiedników na cienkim cieście mogą zawierać szeroką gamę dodatków, od pepperoni i kiełbas po grzyby i anchois. Chociaż do tego rodzaju pizzy można dodać praktycznie każdy dodatek, często spotyka się miłośników pizzy, którzy podają nowojorską pizzę z dodatkami, takimi jak oregano, płatki czerwonej papryki, parmezan i czosnek w proszku.
Zamów pizze na https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-atrium-copernicus!
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska, znana również jako „sfincione”, to gruby kawałek pizzy z miękkim ciastem, chrupiącą skórką i mocnym sosem pomidorowym. Ta kwadratowa pizza jest podawana z serem lub bez a często z serem pod sosem, aby ciasto nie było mokre. Pizza sycylijska została przywieziona do Ameryki w XIX wieku przez imigrantów i stała się popularna w Stanach Zjednoczonych po drugiej wojnie światowej. Sycylijskie pizze często zwieńczone są kawałkami pomidora, cebuli, anchois i ziół. Aby wydobyć smak sycylijskiego ciasta na pizzę, spróbuj wyłożyć patelnię mieszanką oliwy z oliwek. Od temperatury piekarnika zależy, jak długo należy piec ciasto. Podobną do Sycylijskiej jest też grecka pizza. Pizza grecka została stworzona przez greckich imigrantów, którzy przybyli do Ameryki i poznali włoską pizzę. Pizza w stylu greckim, szczególnie popularna w stanach Nowej Anglii, ma grubą i ciągnącą się skórkę przygotowaną na płytkich, naoliwionych patelniach, dzięki czemu spód jest prawie smażony w głębokim tłuszczu. Sos ma zazwyczaj pikantną pastę pomidorową z mocnym smakiem oregano. Często zwieńczona jest tylko serem, który jest zwykle mieszanką mozzarelli i cheddaru lub provolone. Może zawierać różne nie-greckie lub greckie dodatki, takie jak ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula.