Pizza: danie, które zrobiło międzynarodową karierę

W światowej kuchni mało jest da, które zrobiło międzynarodową karierę jak pizza. Danie to należy do bardzo popularnych na całym świecie. Jest potrawą chętnie wybieraną z menu restauracji z włoską kuchnią.

Pizza neapolitańska: jakie są rodzaje?

Jednym z najstarszych rodzajów pizzy podawanych we neapolitańskich pizzeriach jest mastunicola. Receptura na tę pizzę została opracowana jeszcze w XVII wieku. Składniki tej pizzy to: smalec, bazylia, ser. Trochę tylko młodsza jest receptura na pizzę marinara; pizza ta składająca się z pomidorów, czosnku i oregano pojawiła się w połowie XVIII wieku. Pizza ta była chętnie zamawiana przez marynarzy; stąd jej nazwa. Spośród neapolitańskich wersji pizzy najmłodsza jest margherita. Jej recepturę stworzył Raffael Esposito dla króla Humberta Ii jego żony Małgorzaty, którzy w roku 1800 odwiedzili Neapol.  Ciasto na klasyczną pizzę neapolitańską wyrabia się ręcznie, ręcznie formuje się także już wyrośnięte. Pizzę neapolitańską powinno się piec w piecu opalanym drewnem; temperatura pieczenia to ponad 400 stopni, dlatego pizzę piecze się nie dłużej niż minutę.

Nie tylko pizza neapolitańska

Pizza jest daniem, które przygotowywane jest w każdym z regionów Włoch. Receptury różnią się od tych na terenie Kampanii i Neapolu. W pizzeriach na terenie Rzymu można więc zjeść zupełnie inną pizzę. Ciasto na rzymską pizzę jest cieńsze, nie wymaga więc tak wysokiej temperatury pieczenia, jak pizza neapolitańska. Wraz z włoskimi imigrantami pizza dotarła do Stanów Zjednoczonych. W Nowym Jorku pizzę przygotowuje się bardzo mocno wzorując się na neapolitańskiej. Ciasto jest cienkie, elastyczne, brzegi są chrupiące. Jeszcze inną pizzę można zjeść w hiszpańskiej Katalonii. Przyrządza się ją tam zarówno z mięsem, jak i z owocami morza. W Katalonii popularna jest także pizza w wersji na słodko.

Wariantów włoskiej pizzy jest mnóstwo nie tylko we Włoszech. W wielu restauracjach dodatki ułożone na wierzchu ciasta zależą tylko od tego, co fantazja podpowie kucharzowi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *