Krótka historia pizzy

Pizza to potrawa, której nie sposób nie lubić – można się o tym przekonać odwiedzając jakąkolwiek restaurację bądź knajpkę serwującą dania kuchni włoskiej. To właśnie ten przysmak rodem ze słonecznej Italii stanowi podstawę wielu menu. Napoletana, margherita, capriciosa czy marinara – to tylko niektóre rodzaje tych smacznych potraw, które na całym świecie biją rekordy popularności. A jaka jest historia tego smacznego i pachnącego placka? Otóż wbrew pozorom jest ona dłuższa niż mogłoby się wydawać.

Czasy starożytne

Aby w pełni zrozumieć, jak daleko sięga historia jednej z najpopularniejszych potraw na świecie, warto uświadomić sobie, iż słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa „picea”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „placek mączny”. I właśnie taki placek – upieczony z mąki zbożowej – pierwszy raz pojawia się już w starożytności. Starodawne źródła podają, iż już ówcześni mieszkańcy Egiptu, Grecji bądź Rzymu potrafili docenić walory smakowe wypiekanych przez siebie placków. I chociaż starożytne pizze nie przypominały tych znanych obecnie, to jednak można powiedzieć, iż to właśnie wtedy rozpoczęła się popularność „placka z dodatkami”.

Kiedy pizza zaczęła być pizzą?

Pierwsza pizza z prawdziwego zdarzenia jest dziełem włoskiego piekarza, który w 1889 roku przyrządził tak popularną potem potrawę. Stworzenie tego dzieła kulinarnego miało swój konkretny powód – otóż do Neapolu przybyła królowa Małgorzata wraz z mężem, aby skosztować regionalnych przysmaków. Piekarz Esposito przyrządził potrawę składającą się z cienkiego ciasta, na których prym wiodły pomidory, plasterki sera mozzarella oraz świeża bazylia. Wszystkie dodatki miały kolor narodowych barw Italii. Ten fakt tak spodobał się królowej, iż pozwoliła nazwać potrawę swoim imieniem. W ten sposób powstała słynna margherita, w której zakochał się cały świat. To niezwykle popularna pizza. Chorzów i cały Śląsk do dnia dzisiejszego przygotowuje ją w niemal dokładnie takiej samej konfiguracji, jak miało to miejsce 130 lat temu.

Pizza to potrawa, która funkcjonuje w świecie kulinarnym od bardzo wielu lat. Nie oznacza to jednak, iż nie ulega ona pewnym metamorfozom. Wystarczy spojrzeć na grubość ciasta (od bardzo cienkiego aż do grubego i puszystego) czy rodzaj dodatków (które można modyfikować w niemal dowolny sposób). Dzisiaj smakosz ma do wyboru bardzo wiele wariantów. I właśnie ta różnorodność sprawia, iż pizza jeszcze długo (o ile w ogóle) nie straci wysokiej pozycji w rankingu popularności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *