Historia pizzy

Pizza to włoskie danie narodowe, które jest okrągłą otwartą tortillą pokrytą roztopionym serem (zwykle mozzarellą) i pomidorami. Ser jest bez wątpienia głównym składnikiem pizzy. Inne składniki różnią się w zależności od odmiany pizzy. Obecnie pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie.

Trochę historii

Źródła podają, że podobne potrawy istniały wcześniej wśród starożytnych Greków i Rzymian. Chleb z dodatkami do mięsa, oliwek, sera, warzyw, produktów mlecznych został włączony do racji rzymskiego legionisty. Było to powszechne jedzenie, które spożywali zarówno patrycjusze, jak i plebejusze. Rzymianin Mark Gabius Apicius w I wieku pne w swojej książce podaje przepisy na ówczesną pizzę. Na ciasto nakładano oliwę, ser, filet z kurczaka, miętę, czosnek, pieprz, orzechy w różnych kombinacjach. Sam termin pizza jest zbliżony do słowa piazza (działka, obszar) piatto (danie, talerz).

Jak powstała pizza

Pomidory zostały sprowadzone do Europy w 1522 roku, a we Włoszech powstała dzisiejsza pizza. Lublin(https://www.pizzadominium.pl/lokale/lublin-c-h-atrium-felicity), Kraków czy Gdańsk, dziś wszędzie dostaniemy pizze, która powstała właśnie na bazie tego przepisu. W XVII wieku pojawił się specjalny personel, który gotuje pizzę dla chłopów. Nazywa się ich pizzaiolo. Pewnego razu w 1772 roku monarcha Ferdynand I potajemnie spacerował po Neapolu i zgłodniał. Król poszedł do tawerny neapolitańskiego producenta pizzy Antonio Testa. Ferdynand zachwycony smakiem starał się wprowadzić pizzę do kuchni na dworze królewskim. Upłynął pewien czas, a nowy monarcha Ferdynand II, który także lubił pizzę, wezwał kucharzy królewskich do Tajnej Rady, która zajęła się problemem uszlachetnionej pizzy. Efektem w dzień 30-lecia Margarity z Sabaudii na świątecznym stole przygotowana została wielka cudowna pizza przygotowana przez małżeństwo dworskich kulinarnych specjalistów – Raffaela Esposito i Rosiny Brandi.

Nazwa tej pizzy pochodzi od imienia królowej. Od tego dnia pizza Margarita stała się popularną potrawą na dworze królewskim. W XIX wieku wraz z włoskimi imigrantami pizza przybyła do Ameryki. Po II wojnie światowej dostawa pizzy była bardzo popularna w USA, a przemysł spożywczy zaczął stopniowo produkować półprodukty.

Dodaj komentarz