Dodatki, które sprawiają, że pizza nabiera wyjątkowego smaku

Kuchnia włoska jest jedną z bardziej popularnych na całym świecie. Również Polacy naprawdę ją pokochali. Szczególnie upodobaliśmy sobie pizzę. Aby przekonać się, jak wiele pizzerii można obecnie znaleźć w naszym kraju, wystarczy wpisać w wyszukiwarce internetowej frazę „pizza Dąbrowa Górnicza”. Tym razem jednak skoncentrujemy się na niecodziennych dodatkach, dzięki którym pizza może zyskać nowy, niecodzienny smak.

Świeżo zmielony pieprz

To prosty, a zarazem niezwykle wyrazisty dodatek, który sprawi, że pizza będzie naprawdę wyjątkowa. Sięgając po ten dodatek, należy jednak pamiętać, aby pieprz mielić bezpośrednio przed dodaniem do pizzy. W przypadku pizzy świetnie sprawdza się nie tylko klasyczny pieprz czarny, ale również pieprz biały oraz pieprz kolorowy. Można stosować albo jeden rodzaj pieprzu, albo łączyć kilka na jednej pizzy.

Oliwa z oliwek

Włosi bardzo często skrapiają pizzę oliwą. My niestety z tego rezygnujemy. Tymczasem okazuje się, że oliwa z oliwek to prosty, świetny sposób na podkreślenie smaku pizzy. Pizzę skrapiamy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Warunek: musi to być oliwa dobrej jakości.

Rukola

Jeśli chcemy podkręcić smak pizzy, nadać jej wyjątkowego charakteru, warto sięgnąć również po rukolę. Jest to lekko pikantna, co sprawia, że cała pizza zyskuje na smaku. Uwaga: rukolę układamy na pizzy już po upieczeniu. Nigdy nie pieczemy jej razem z pizzą. Jest to dodatek, który stosujemy wyłącznie jako świeży. Wystarczy po wyjęciu z pieca posypać pizzę rukolą, a następnie cieszyć się jej smakiem.

Gruboziarnista sól morska

Ci, którzy lubią sól mogą pokusić się o wzbogacenie smaku pizzy gruboziarnistą solą morską. Oczywiście należy uważać, aby nie przesadzić, bo wówczas pizza niekoniecznie będzie nadawała się do jedzenia. Plusem zastosowania soli gruboziarnistej jest nie tylko poprawa smaku. Pizza, którą posypiemy taką solą prezentuje się wyjątkowo.

Pizza wcale nie musi być nudna. Nie musi składać się również tylko z najbardziej popularnych składników. Czasami warto wyjść poza to, co oklepane, aby zyskać nowy, wyjątkowy, bardziej wyrazisty smak.

Dodaj komentarz