Czynniki wpływające na naturalną produkcję witaminy D

Produkcja witaminy D obywa się w naszym organizmie i przy idealnie sprzyjających warunkach, będziemy jej mieli dokładnie tyle, ile będziemy potrzebowali.

W naszej diecie mogłoby jej nie być w ogóle, chociaż jeśli nie prowadzimy głodówki lub nasza dieta nie jest wyjątkowo specyficzna, i tak będziemy przyjmowali z pokarmem całkiem istotne dawki witaminy.

Produkcja witaminy D

Produkcja witaminy D to sfera pewnych paradoksów. Nasz organizm wytwarza ją bowiem poniekąd przy okazji nie wykorzystując do tego żadnych specjalnych mechanizmów, które wymagałyby napędzania i kontrolowania przez nasze ciało. Nie wydajemy na ten proces żadnej energii i po prostu można bardziej o nim powiedzieć, że zachodzi, niż jest wykonywany. Witamina D tworzy się poprzez rozpadanie się bardziej złożonych substancji pod wpływem światła ultrafioletowego, niewidocznego pasma promieniowania dochodzącego ze słońca. Naturalnym zatem jest, że im więcej czasu spędzamy na słońcu i im więcej skóry mamy odsłonięte, tym i więcej witaminy zostanie wyprodukowane. Trzeba mieć tutaj na uwadze fakt, że rozproszone światło nie jest specjalnie skuteczne dla tego celu, ponieważ promieniowanie UV jest łatwo wchłaniane przez obiekty i nie jest odbijane. Dlatego brak bezpośredniego wystawienia na słońce mocno ogranicza produkcję witaminy.

Przeciwne działanie

Czynniki wpływające na naturalną produkcję witaminy DPrzeciwne działanie ma dziura ozonowa, która przemieszcza się nad naszymi głowami. Jest to przerwa w warstwie ozonu, czyli naturalnego płaszcza chroniącego nas przed promieniowaniem UV. W tych miejscach do naszej skóry dociera więcej promieniowania i drastycznie zwiększa się produkcja witaminy. Jest to proces, którego czasami nawet niektóre osoby się boją mając w głowach wizję przedawkowania, ale to nikomu nie grozi. Przy dużych dawkach promieniowania dochodzi do rozbijania witaminy D na substancje nie mające już tych samych właściwości.

Warto podkreślić, że duże znaczenie dla produkcji witaminy ma karnacja. Osoby śniade mogą mieć spowolnioną produkcje witaminy nawet o 80% w stosunku do osób z bardzo jasną karnacją.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *