Amerykańskie pizze
Choć pizza pojawiła się we Włoszech, to świat poznał ją dzięki Ameryce. To tam powstała tak zwana amerykańska pizza. Toruń czy Gdańsk, wszędzie znajdziemy pizzerię, które serwują klasyczne amerykańskie pizze.
California Pizza
Pizza kalifornijska, czyli pizza dla smakoszy, znana jest ze swoich niezwykłych składników. Ta pizza ma swój początek w późnych latach 70-tych, kiedy szef kuchni Ed LaDou zaczął eksperymentować z przepisami na pizzę w klasycznej włoskiej restauracji Prego. Stworzył pizzę z musztardą, ricottą, pasztetem i czerwoną papryką i przypadkiem podał ją Wolfgangowi Puckowi. Będąc pod wrażeniem innowacyjnego ciasta LaDou, Puck zaprosił go, by został szefem pizzy w swojej restauracji. To tutaj LaDou wymyślił ponad 250 unikalnych przepisów na pizzę. Jeśli chodzi o pizzę kalifornijską, nie ma czegoś takiego jak tradycyjne dodatki. Ten brak specyficzności pozwala na wykazanie się pomysłowością. Możesz dodać wszystko, od kurczaka i karczochów po kozi ser i jajko. Od wyboru cienkiej lub grubej skórki zależy sposób pieczenia pizzy.
Detroit Pizza
Odzwierciedlając głębokie powiązania miasta z przemysłem samochodowym, pizza w stylu Detroit była pierwotnie pieczona na kwadratowej patelni z częściami samochodowymi w latach czterdziestych XX wieku. Pizza Detroit jest najpierw posypywana pepperoni, a następnie serem, który rozprowadza się na samych krawędziach patelni, uzyskując na obwodzie karmelizowany ser. Następnie pizzę polewamy sosem. Ta pizza ma grubą, wyjątkowo chrupiącą skórkę, która jest delikatna i przewiewna w środku. Pizza Detroit tradycyjnie składa się z pepperoni, sera i sosu pomidorowego. Inne typowe dodatki to grzyby i oliwki. Przed tym należy wycisnąć powietrze z ciasta, dociskając ciasto do brzegów formy; rozciągnij ciasto po bokach. Upewnij się, że ser jest obficie rozłożony na cieście i na brzegach, aby uzyskać karmelizowany obwód. Gotuj na najwyższym ustawieniu temperatury przez 10-15 minut. Pokrój ją na kwadraty. Z kolei Pizza St. Louis ma cienką skórkę o konsystencji przypominającej krakersy i jest przygotowywana bez drożdży. Ze względu na chrupiącą skórkę pizza St. Louis jest zwykle krojona na trzy- lub czterocalowe prostokąty, zwane cięciem „imprezowym” lub „tawernowym”. Ta pizza zawiera ser topiony, który jest lepkim połączeniem serów cheddar, szwajcarskich i provolone. W XIX wieku do St. Louis napłynęli włoscy imigranci, którzy szukali możliwości zatrudnienia. Włoska społeczność, głównie z Mediolanu i Sycylii, stworzyła pizzę w stylu St. Louis.